Niemal każdą kuchnię świata wyróżniają unikalne, charakterystyczne dla danego regionu składniki. W przypadku Azji Południowo-Wschodniej są to na przykład sos sojowy, glony nori i ryż, w Ameryce Południowej na każdym kroku spotkamy kukurydzę i maniok, a na Bliskim Wschodzie – kuskus czy pastę sezamową.
Mimo że prawie każdy kraj może pochwalić się charakterystyczną kuchnią i lokalnymi produktami, istnieją również składniki, które tak samo dużą popularnością cieszą się w większości miejsc na świecie. Wymienić wśród nich można majonez, ketchup czy musztardę – sosy, które wszyscy znamy bardzo dobrze.
3 sosy niezbędne w każdej kuchni
Ketchup – Kurczak po koreańsku, japoński „omlet” okonomiyaki i amerykańskie hot-dogi – co łączy te trzy potrawy? Ketchup! Wydawać by się mogło, że to sos, który znajdziemy przede wszystkim w kuchni amerykańskiej i europejskiej, jednak nic bardziej mylnego – także w Azji i innych zakątkach globu cieszy się on niemałym powodzeniem.
Majonez – Drugi z najczęściej używanych sosów świata to oczywiście majonez. Ten składnik również cieszy się bardzo dużą popularnością w Azji, np. w Japonii. Sięgają po niego też mieszkańcy Ameryki Południowej, a szczególnie Chile, które może pochwalić się trzecim miejscem na świecie pod względem ilości majonezu spożywanego rocznie przez jednego mieszkańca (i pierwszym w Ameryce Łacińskiej!). W Polsce sos ten również budzi niemało emocji – niemal każdy bez dłuższego zastanowienia odpowie na pytanie o swoją ulubioną markę. Wśród kultowych produktów zdecydowanie należy wymienić Majonez Kielecki, który, co ciekawe, dostępny jest również w większości europejskich państw, a nawet w Stanach Zjednoczonych czy Ameryce Południowej.
Musztarda – wywodząca się z francuskiego miasta Dijon musztarda także znajduje się w czołówce najpopularniejszych sosów świata. Nie może zabraknąć jej w amerykańskich hot-dogach i burgerach oraz w kanapkach z całego świata, takich jak duńska flæskestegssandwich lub niemiecka leberkässemmel.
Smaczny sos – podstawa każdej potrawy
Nie da się ukryć, że odpowiedni sos jest kluczem do niemal każdej udanej potrawy. Jako przykład podać można chociażby japońskie sushi podawane z sosem sojowym, amerykańskie burgery, które bez tego składnika prawdopodobnie nie byłyby aż tak smaczne, a nawet hiszpańskie patatas bravas z pikantnym sosem z wędzonej papryki. Także w kuchni bałkańskiej mięsa i grillowane warzywa najczęściej łączy się z ajvarem, czyli pastą z grillowanych papryk, bakłażana i czosnku. Ciekawym dodatkiem do dań z grilla może być Sos Kielecki cygański z wyczuwalnymi cząstkami pomidorów, papryki i cebuli.
Receptur i pomysłów na aromatyczne sosy jest bardzo wiele, a sklepowe półki oferują niezliczoną ilość gotowych dodatków do potraw w słoiczkach czy plastikowych opakowaniach. Jedno jest pewne – smaczny sos to przepis na sukces w każdej kuchni!
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: ok. 3 zł brutto / 200g
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/jakie-skladniki-wykorzystywane-sa-w-popularnych-kuchniach-swiata